• Telefon: +36 77 521 160 
  • Mobil:+36 30 399 7195
  • Email: mi(kukac)modinvest.hu
  • Nyitvatartás: 08:00 - 16:30

www 1.0

Aktuális információk, hírek

Félúton a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása

Félúton a szabadkígyósi Wenckheim-kastély felújítása

Képgaléria
Ötvenszázalékos készültségű a szabadkígyósi Wenckheim-kastély és kastélypark turisztikai célú felújítása. A napokban helyére kerül a kápolna melletti torony újjáépített 25 tonnás sisakja, illetve a csigalépcső 5 tonnás toronysisakja egyaránt, a felújítási munkálatok folyamatosak – derült ki a Takács Árpád kormánymegbízott által összehívott, Szabadkígyóson megtartott koordinációs értekezleten. Balogh Csaba vezető tervező elmondta: a beruházás keretében megvalósul a kastély teljes külső rekonstrukciója, a tető, a külső nyílászárók cseréje, a teraszok újraszigetelése és a földszinti részt pedig történelmi pompájában állítják helyre. Ifjú Németh Miklós a generálkivitelező Modinvest Kft. ügyvezető igazgatója az aktuális munkálatokról tájékoztatta a résztvevőket.

Ez a kastély a múlt dicsősége és a jövő reménysége, nemcsak megyei, de országos viszonylatban is egy szimbólum. Egy olyan család építtette, amelyik számos elöljárót adott a megyének, a magyar nemzetnek, hiszen báró Wenckheim Béla személyében vármegyei főispánt, belügyminisztert és miniszterelnököt is adott a honnak – hangsúlyozta köszöntőjében Takács Árpád. A magyar kormány anyagi támogatásával megvalósuló beruházás egyszerre szolgál turisztikai, hagyományőrző és identitást erősítő célokat, bízunk benne, hogy a fejlesztés a térség népességmegtartó erejének növelését is segíti – tette hozzá a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott.

Takács Árpád kifejtette: a kormány idén februárban nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a szabadkígyósi Wenckheim-kastély átfogó, állagmegóvó felújítási, rekonstrukciós munkálatait. A koordinációs értekezlet célja az, hogy áttekintsük hol tart a beruházás, megismerjük az elvégzett munkát, egyeztessünk a megoldásra váró hatósági, kivitelezői, közműszolgáltatókkal kapcsolatos feladatokról. A mai tanácskozás ugyanakkor azt is ékesen bizonyítja, hogy az önkormányzat, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nkft., valamennyi szakhatóság és a kormányhivatalok kiválóan együttműködnek az elérni kívánt nemes cél érdekében – emelte ki a kormánymegbízott, aki köszönetet mondott Magyarország kormányának és a Miniszterelnökségnek a támogatásért.

Balogh József, Szabadkígyós polgármestere úgy fogalmazott: hosszú folyamat, az elmúlt 20 esztendő munkájának gyümölcse érik be a kastély felújításával. Vágó Margit, a NÖF Nkft. főosztályvezetője példaértékűnek nevezte koordinációs értekezletet. Kifejtette, hogy országosan is követendő lehet a Békés megyei gyakorlat.

Az elsődleges cél az, hogy a szabadkígyósi felújított Wenckheim-kastély a megye egyik turisztikai fő célpontja legyen, a felújított létesítmény várhatóan jövőre nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A kivitelezési munkálatok folyamatosak, az eszközbeszerzéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárás is elindult – tájékoztatta a megjelenteket Nagy Levente, a NÖF Nkft. projektmenedzsere.

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében országosan összesen 39 műemlék – 20 kastély és 19 vár – újul meg. Nemcsak régi pompájukat nyerik vissza, de új funkciókkal is gazdagodnak annak érdekében, hogy adottságaikhoz igazodva megfeleljenek a kor turisztikai igényeinek. Az Ybl Miklós tervei alapján eklektikus, neoreneszánsz stílusban 1875-79 között épített szabadkígyósi Wenckheim-kastély e nagyszabású projekt keretében születik újjá. Az Európai Unió 1 milliárd 500 millió forint összegű támogatását Magyarország Kormánya 1 milliárd 734 millió forinttal egészítette ki, így 3 milliárd 234 millió forintból valósul meg a szabadkígyósi kastély turisztikai célú fejlesztésének első üteme. A beruházás keretében megújul a főépület, a torony, kiállítótereket alakítanak ki és részlegesen megújul a kastélypark is.

Forrás: Körös Hírcentrum


Társaságunk 1990. 04. 09-én jött létre magánszemélyek társulásával Modinvest Építőipari- Beruházó- és Kereskedelmi Kft. néven. A Bács-Kiskun Megyei Bíróság 1990. Június 05-én, Cg: 03-09-000330. szám alatt jegyezte be a céget a cégnyilvántartásba. A Modinvest Kft 1990. óta végzi eredményesen tevékenységét.

Friss hírek

Összes hír

Nyitva Tartás

Hétfő - Péntek
8:00 - 16:30
Szombat
Zárva
Vasárnap
Zárva

A raktárak nyitva tartása ettől eltérő lehet. Kérjük egyeztessen előzetesen kollégánkkal!

Hírlevélre feliratkozás

Iratkozzon fel a legfrissebb tartalomra, frissítésekre, felmérésekre és ajánlatokra.

Adatvédelmi irányelvekGDPR